Oldalak

2013. szeptember 1., vasárnap

A Válasz: 42

Van egy alapvető kérdés...

Akinek nem is merős a fenti szám, annak gyorsan elmesélem, hogy a "Galaxis útikalauz stopposoknak" című könyvben amikor megépítik a legszuperebb szuperszámítógépet és felteszik neki a nagy kérdést, hogy az "Élet, a világmindenség meg minden", akkor a számítógép hosszas gondolkodás után ezt a választ adja: 42.

A válasz megvan, csak legyen aki értelmezi! :)

A kereskedők (kereskedő tanoncok - magamat is beleértve) legtöbbje sokáig úgy áll hozzá a spekulatív piacokhoz és a kereskedéshez, hogy az egy probléma, amit meg kell/lehet oldani, amire van egy konkrét válasz, egy konkrét megoldás. Amikor olyan kérdést kapok, amiből ezt a fajta szemléletet vélem felfedezni, akkor leginkább ezzel a 42-vel van kedvem megadni a választ.

Akárhonnan is nézzük a dolgot, akár a manuális akár az automatizált kereskedés oldaláról, mivel a spekulatív piacok dinamikus, folyamatosan változó és "fejlődő" azaz inkább ,evolúción keresztül menő, rendszert alkotnak, ezért aki profitot akar belőle kihozni, annak is vele kell fejlődni valamilyen mértékben.

Nincs egy konkrét indikátor, indikátor kombináció, setup, robot, ami megoldja a piacot, mint problémát egyszer és mindenkorra (vagy akár két évre ... előre, nem visszamenőleg backtest-ben :) ).

Egy logikus probléma megoldó szemével nézve nem az a megoldandó (vagy inkább megoldható) feladat, hogy megtaláljuk a piac kulcsát egyszer és mindenkorra, hanem az, hogy megtaláljuk a módot, amivel folyamatosan tudjuk igazítani a kulcsainkat.

Traderként el kell jussunk egy olyan szintre, ahol a kiváló piac ismeret önismerettel, önfegyelemmel, és önbizalommal párosul.

- Amíg nem ismerjük kellően a piacot amin dolgozunk, túl sokszor rosszkor és rossz helyen nyitunk és zárunk.

- Amíg nem tudjuk kezelni érzelmeinket, nem ismerjük korlátainkat, addig ismét vesztünk. (a lépd át korlátaidat filozófia is hasznos lehet, én is sokszor feszegettem azokat, csak amíg az ember nem fogad el egy-egy komoly korlátot, addig a feszegetés itt pénzbe kerül :) )

- Amíg nincs meg az az önbizalmunk, hogy úgy üljünk le kereskedni, hogy nem félünk a veszteségtől, mert tudjuk, hogy jók vagyunk abban amit csinálunk, és amikor nem, akkor is, csak relatíve kicsiket vesztünk (ami a "vállalkozás" költsége), addig végeredményben veszteni fogunk.

- Ha nincs meg a kellő önfegyelmünk, hogy napról napra és napon belül is mindent végigcsináljunk a szabályaink szerint, akkor megint csak elmaradnak a hosszú távú eredmények.

Ezek kellenek, ilyen egyszerű! :))

Akkor hol a gond? Ott, hogy ezek a területek egymásra hatnak és egymásba is visszacsatolódnak, az egyik kis kudarca lenyomja a másikat.  A másik az idő. Nem tudjuk, hogy az a fejlődés, ami elegendő lesz ahhoz, hogy bekerüljünk a piac top 10%-be (ami van aki szerint valójában top 3%), ahonnan kezdve stabilan megélnek belőle a traderek, mennyi ideig tart nekünk. Ha ez most tudatosul benned, akkor igen, amíg más hétköznapi szakmáknál már egy közepes teljesítménnyel is pénzt keresel, addig itt a top 20-30% is még fizeti a tanulópénzeket. (Az más kérdés, hogy sokan ezt olyan piacilag elfogadott konstrukcióban, ahol valamilyen jutalékból megélnek közben és ha sikerül valami profit, akkor az bónusszal jár, ha nem nem.... de a "magán"-tradereknek sajnos nem nagyon van ilyen konstrukció.)

Hogy a végére a bejegyzés fő fonalára visszatérjek. Fogadd el kérlek, hogy nincs egy konkrét megoldás! Még akkor sem, ha ideiglenesen úgy látszik. Minél inkább elhiszed, hogy DE NEKEM VAN, annál nagyobb a pofára esés amikor kiderül, hogy még sincs. De ha épp találtál egy ideiglenest, és a fentieket elfogadod, akkor a kiaknázás után lesz esélyed megtartani a profit jó részét.

És akkor miért vagyok itt és miért írok erről 7-8 év után, amikor látom, hogy ez az út mennyi nehézséggel jár?
Mert érzem magamban a lehetőséget, hogy a top 3%-ban benne legyek hosszú távon, és ha van még olyan az olvasók közt, aki átlátva a nehézségeket fenntartja azt, hogy ezen az úton marad, az ne legyen egyedül.
Nem biztos, hogy tanulni tud tőlem, de legalább az erősíti, hogy nincs egyedül (ahogy engem is :) ) !

Wik